Zakład Produkcyjno-Handlowy „Kołacz” został
założony w 1956r. przez ojca żony - Zygmunta Szlęzak i
prowadzony był do 1977 roku, tj. do chwili przejścia
właściciela piekarni na emeryturę.
W
1990 roku będąc na zasiłku dla bezrobotnych otrzymałem z
Rejonowego Urzędu Pracy w Jaśle kredyt na podjęcie
działalności gospodarczej. W wyniku podjętych działań zakład
ten ponownie ruszył z produkcją w grudniu tego roku. W tym
czasie stan zatrudnienia wynosił 2 pracowników bezpośrednio
produkcyjnych – piekarzy, a dystrybucją wyrobów piekarniczych
zajmowałem się sam, rozwożąc wyroby samochodem dostawczym
„Żuk”
Produkcję
pieczywa rozpocząłem mając jedynie: miesiarkę do ciasta typu
„Mora 2”, dwa kotły cynowane,
sita do mąki (ręczne), dwa drewniane wózki do studzenia
chleba, blachy do wypieku drobnego pieczywa (czarne),oraz piec
gazowy typu „Ceglak”.
W 1999 roku
podjęliśmy się następnej gruntownej modernizacji naszego
zakładu. W ramach tych prac zakład zwiększył powierzchnię
magazynową
o dodatkowe
100 m². zasadniczo zmieniły się warunki socjalne dla
załogi.
Aktualnie
zakład jest wspólną własnością moją i mojej żony.
Zajmuje
14 pomieszczeń lokalowych o łącznej powierzchni użytkowej 280
m². Zakładem kieruję ja osobiście oraz moja żona. Stan
zatrudnienia na dzień 01 lipca 2008 wynosi 20 pracowników.
Piekarnia pracuje na 2 zmiany. Aktualna dobowa wielkość
produkcji to 1,5 tony chleba i galanterii drobnej.
W
celu poprawy bezpieczeństwa pracy, ale także zwiększenia
produkcji zakupiono automat do bułek, który zastąpił dzielarkę
ręczną oraz rogalikarkę typu Uniwersum HWM 50. To ostatnie
urządzenie pozwoliło na znaczną eliminacje pracy ręcznej na
stole. Zakład wyposażony jest ponadto w 2 piece opalane gazem,
2 miesiarki do ciasta około 280 l, kotły nierdzewne, 1
miesiarkę spiralną 120 l, sito elektryczne, aparaty wrzutowe
do pieców, nierdzewne wózki i regały do studzenia chleba,
blachy wypiekowe, maszynę myjącą kosze, krajalnicę do chleba
typu „JAC”, szafy chłodnicze. Wszystkie wymienione urządzenia
spełniają normy bezpieczeństwa w zakresie bhp oraz normy
sanitarne HACCAP. W zakładzie prowadzone są systematycznie
badania i pomiary występowania czynników szkodliwych na
stanowiskach pracy.
W
2006 roku w zakładzie został wprowadzony system „Dobrej
Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej
(GHP). Należy podkreślić, że w okresie prawie 17 lat
działalności nie odnotowano wypadku przy pracy.
Zakład Produkcyjno -
Handlowy "Kołacz" posiada sklep firmowy, w którym sprzedaje się pieczywo własnej produkcji.
Obecnie
produkujemy dobowo około 14 gatunków pieczywa (zwykłego,
ziarnistego, żytniego, razowego i drobnej galanterii
piekarniczej) oraz wyroby okazjonalno-świąteczne. Zakład nasz
zaopatruje w pieczywo sklepy na terenie gmin: Kołaczyce,
Brzyska, Brzostek, miasto Jasło i okolice. W okresie roku
szkolnego piekarnia zaopatruje także szkoły z terenu gmin
Kołaczyce i Brzostek.
Przedstawiając
Zakład Produkcyjno-Handlowy „Kołacz” pragniemy podkreślić, iż
dobro klienta oraz zadowolenie pracowników zawsze było naszym
naczelnym wyzwaniem. Jako zakład piekarniczy mam plany rozwoju
dalszej modernizacji produkcji. Planujemy w niedalekiej
przyszłości zmodernizować halę produkcyjną i zwiększyć
powierzchnię naszego sklepu przyzakładowego. W trakcie
realizacji jest zakład do produkcji ciast. Docelowo zamierzamy
zwiększyć zatrudnienie o 5 nowych
pracowników.
|